Hastalarda genel bir huzursuzluk, endişeli yüz, gergin duruş, hareketlerinde tedirginlik, çabuk irkilme, çabuk kızma, sabırsızlık, bazen yerinde duramama vardır.
Hastanın sesinde hareketli bir titreklik, zor konuşma olabilir, fakat konuşması düzgündür. İlişkilerinde huzursuz, endişeli ve gergindir.
Hasta içinde korkuya benzeyen bir duygusu olduğunu, sanki kötü bir şey olacakmış gibi hissettiğini anlatır. Fakat korkusunun nedenini bilmez. Kırsal kesimden gelen birçok hasta bu duyguyu içinde ’Bun, bungunluk, bun basması, korkutuyorlar, göğsüme bastırıyorlar, karabasan, bunaltı’ gibi sözcüklerle anlatmaya çalışır. Bunaltı durumu uzun sürdüğünde hastada derin bir yılgınlığa neden olduğundan, sıklıkla depresyon belirtileri de bulunabilir.
Aşırı ve yorucu olan sıkıntı nedeniyle hastanın dikkati kolayca dağılabilir ve bu nedenle geçici unutkanlıklar olabilir. Anlama ve öğrenme azalabilir.
Hastanın düşünce süreçlerinde belirgin bir bozukluk olmaz. Şikayetlerini büyük bir telaş ve sabırsızlıkla anlattığı için düşünce hızlanmış gibi olabilir. Hastada tasalar çok baskındır. Yaygın bunaltı bozukluğu olan kişilerdeki tasalanma sağlıklı insanların tasalarıyla karşılaştırıldığında daha sık, daha uzun süreli, daha yaygındır ve eşlik eden bedensel belirtiler daha sıktıe.
Hastada bunaltı duygusunun yanı sıra bedensel belirtiler de görülebilir. Tansiyon yükselmesi, çarpıntı, kaslarda gerginlik, gözbebeklerinin genişlemesi, ağız kuruması, yüzde solukluk ya da kızarma, terleme, sık işeme sık dışkılama, öğürme ve bazen kusma, boğazda düğümlenme, soluk almada güçlük, hava açlığı, ellerde ayaklarda soğukluk ve karıncalanmalar gibi. Bütün bu belirtiler aslında kişinin tehlike anında gösterdiği bedensel tepkilerdir. Ancak yaygın bunaltıda bu tehlikenin ne olduğu, nereden geldiği kişi tarafından bilinmemektedir.
Bu hastalarda genellikle, yaşam olayları karşısında ilişkilerde çabuk kaygılanma, meraklanma, gerginlik, tedirginlik, aşırı terleme, sıcak-soğuk basması, çabuk irkilme, dikkat dağınıklığı, uyku bozukluğu, çabuk kızma ve huysuzluk görülür. Psikiyatri polikliniklerine başvuru genellikle tıbbi olarak açıklanamayan göğüs, karın ağrısı, halsizlik, baş ağrısı gibi bedensel şikayetler nedeniyledir. Yaygın bunaltı (kaygı) bozukluğu psikiyatride düzenli ilaç tedavisine iyi yanıt veren bir hastalık olmakla birlikte bahsedilen şikayetlerin varlığında hastaların psikiyatrik destek almaları önemlidir.